SUPPORT PENAJA

Friday, 30 March 2012

GEMPA BUMI BENCANA YANG SEMAKIN MENGHAMPIRI KITA
Rentetan dari peristiwa gempa yang melanda negara kita iaitu di Mersing semalam , disini Sis nak ler share dengan uolls sebuah artikel yang amat berguna untuk kita semua seandainya kita berada dalam situasi mencemaskan tersebut . Sis harap uolls bacalah keseluruhan artikel ini semoga ianya menjadi panduan penting untuk kita diwaktu berdepan dengan situasi mencemaskan  tersebut  . Mana tau mungkin dengan sedikit bantuan dari artikel ini sedikit sebanyak mampu membantu kita  dalam membuat tindakan yang bijak demi menyelamatkan nyawa kita dan paling penting nyawa orang tersayang iaitu keluarga kita . So jom baca ..

Pernahkah kamu merasakan Gempa? Ketika gempa bumi terjadi, tiba-tiba kepala terasa pusing dan seolah-olah berputar. Mengapa hal tersebut terjadi dan apakah sebenarnya gempa bumi itu? Untuk mengetahuinya, anda boleh membaca artikel ini.

Gempa bumi adalah getaran (goncangan) yang terjadi kerana pergerakan (bergesernya) lapisan batu bumi yang berasal dari dasar atau ke bawah permukaan bumi dan juga boleh disebabkan adanya letusan gunung berapi. Gempa bumi sering terjadi di kawasan yang berada berhampiran dengan gunung berapi dan juga di kawasan yang dikelilingi lautan luas.

Gempa bumi biasa disebabkan oleh pergerakan kerak bumi (lempeng bumi). Kata gempa bumi juga digunakan untuk menunjukkan daerah asal terjadinya kejadian gempa bumi tersebut. Bumi kita walaupun padat, selalu bergerak, dan gempa bumi terjadi apabila tekanan yang terjadi kerana pergerakan itu sudah terlalu besar untuk dapat ditahan.


Anatomi Gempa Bumi

Gempa bumi terjadi setiap hari di bumi, namun kebanyakan kecil dan tidak menyebabkan kerosakan apa-apa. Gempa bumi kecil juga boleh mengiringi gempa bumi besar, dan boleh berlaku sesudah, sebelum, atau selepas gempa bumi besar tersebut.


Mengapa Terjadi Gempa Bumi


Gempa bumi yang hebat umumnya disebabkan oleh proses tektonik, yang terjadi kerana pergerakan lempeng kerak bumi. Para saintis berpendapat bahawa lempeng samudera yang mengapung pada lapisan yang bersifat padat tetapi sangat panas, mengalir secara perlahan, seperti cecair dengan viskositas (kekentalan) tinggi. Pada saat lempeng samudera menyusup ke bawah lempeng benua, terjadi geseran yang menghalang proses penyusupan. Perlambatan gerak penyusupan menyebabkan adanya akumulasi tenaga di zon subduksi dan zon patahan, akibatnya akan terjadi tekanan, tarikan, dan geseran. Apabila batas elastisitas batuan terlampaui akibat tekanan, tarikan, dan geseran, maka akan terjadi pensesaran batuan yang diikuti oleh lepasnya tenaga secara tiba-tiba yang menyebar ke segala arah yang disebut gelombang gempa bumi atau gelombang seismik. Pada zon patahan, getaran gempa bumi boleh berlaku akibat gerak relative naik yang disebut patahan (sesar) naik, gerak relative turun (patahan / sesar turun) dan gerak relative luncurkan (patah / sesar luncurkan).

Penyebab lain membolehkan terjadinya gempa bumi iaitu terjadi runtuhan pada atap-atap gua atau terowong di daerah perlombongan. Gempa semacam ini disebut gempa runtuhan. Intensitas gempanya tidak begitu kuat dan hanya terasa di daerah sekitar runtuhan.

Intensitas .
Gempa bumi diukur dengan menggunakan alat yang dinamakan Pengukur Richter.Gempa bumi dibahagikan ke dalam skala dari satu hingga sembilan berdasarkan saiznya (skala Richter). Gempa bumi juga boleh diukur dengan menggunakan ukuran Skala Mercalli.


Faktor-faktor Penyebab Gempa Bumi

Faktor yang pertama disebabkan kerana bergeser dan terpisahnya lapisan-lapisan yang terdapat dalam kerak bumi. Yang kedua, kerana adanya letusan gunung berapi yang sangat dahsyat. Letusan yang dahsyat tersebut juga selain menyebabkan goncangan yang kuat juga sering menyebabkan adanya gelombang ombak yang sangat tinggi di lautan yang terkenal dengan nama gelombang "Tsunami".

Jenis Gempa Bumi Dari faktor-faktor penyebab terjadinya, maka gempa bumi dapat digolongkan menjadi dua. Pertama di sebut gempa "Tektonik". Gempa Tektonik terjadi kerana lapisan kerak bumi yang keras menjadi genting (perisian) dan akhirnyabergerak. Teori dari "Tektonik Plate" menjelaskan bahawa bumi terdiri dari beberapa lapisan batuan, sebahagian besar kawasan dari lapisan kerak itu akan hanyut danterapung di lapisan seperti salju. Lapisan tersebut begerak perlahan sehinggaberpecah-pecah dan bertembung satu sama lain. Hal inilah yang menyebabkan terjadinya Gempa Tektonik.
Gempa Vulkanik jarang berlaku apabila dibandingkan dengan gempa tektonik. Gempa gunung berapi terjadi kerana adanya letusan gunung berapi yang sangat dahsyat.Ketika gunung berapi meletus maka getaran dan goncangan letusannya boleh terasa sampai dengan sejauh 20 batu. Sejarah mencatat, di Indonesia pernah terjadi letusan gunung berapi yang sangat dahsyat pada tahun 1883 iaitu meletusnya Gunung Krakatau yang berada di Jawa barat. Letusan ini menyebabkan goncangan dan bunyi yang terdengar sampai sejauh 5000 Km. Letusan tersebut juga menyebabkan adanya gelombang pasang "Tsunami" setinggi 36 meter di lautan dan letusan ini memakan korban jiwa sekitar 36,000 orang.
Oleh kerana itu, untuk mengetahui aktiviti gunung berapi, manusia dengan akalnya telah berjaya membuat alat pengukur aktiviti gunung berapi dan juga alat pengukur besarnya gempa. Saiz gempa ini dikenal dengan sebutan Richter, sama dengan nama orangyang membuat dan mengembangkannya iaitu Charles Richter.


 AWAN  GEMPA .


Awan gempa adalah awan yang diduga sebagai tanda akan terjadinya gempa bumi.Awan aneh ini bentuknya memanjang seperti asap yang ke luar dari pesawat.

Seorang saintis India, Varahamihira (505 - 587) dalam bab 32 dari karyanya Brihat Samhita membahas beberapa tanda-tanda peringantan akan adanya gempa bumi,misalnya: kelakuan binatang-binantang yang tidak seperti biasanya, pengaruh astrologi,pergerakan bawah air tanah dan formasi awan yang aneh, yang muncul seminggu sebelum terjadinya gempa bumi.
Sejak tahun 1990, seorang pesara ahli kimia di kalifornia, Zhonghao Shou, telah membuat berdozen-dozen ramalan gempa bumi berdasarkan pola-pola awan hasil pencitraan oleh satelit. Tekanan dan geseran dari tanah dapat menguapkan air jauh sebelum gempa bumi terjadi, pendapat Shou, dan awan yang terbentuk akibat mekanisme ini mempunyai bentuk yang amat berbeza dengan awan-awan pada umumnya. Shou mendedahkan, dari 36 awan yang diteliti, 29 terbukti menjadi awal petanda gempa. Ramalannya yang paling terkenal adalah ketika dia melihat awan berbentuk garis memanjang dengan ekor mengarah ke Barat Laut.

Sebagai teori alternatif, disokong oleh para penganut model elektrik Semesta (ElectricUniverse), menyatakan bahawa beberapa gempa bumi kemungkinan mempunyai ciri-ciri elektrik, termasuk di dalamnya fenomena aural, radio dan gangguan VLF (Very LowFrequency). Namun dewasa ini sebagai ramalan gempa bumi, umumnya para ahli lebih mempercayai hasil dari alat-alat seismologi. Persiapan menghadapi gempa bumiPersiapan untuk Keadaan Kecemasan1. Menentukan tempat-tempat berlindung yang selamat jika berlaku gempa bumi.Tempat berlindung yang selamat adalah tempat yang yang dapat melindungi anda dari benda-benda yang jatuh atau perabot yang runtuh, seperti di kolong meja.2. Menyediakan air minum untuk keperluan kecemasan. Bekas botol air mineral boleh digunakan untuk menyimpan air minum. Keperluan air minum biasanya 2 hingga 3 litersehari untuk satu orang.


3. Menyiapkan tas ransel yang mengandungi (atau dapat diisi) barang-barang yang sangat diperlukan di tempat pelarian. Barang-barang yang sangat diperlukan dalam keadaan kecemasan seperti:
* Lampu senter ini bateri cadangannya
* Air minum
* Kotak P3K mengandungi ubat penghilang rasa sakit, plaster, tuala dan sebagainya
* Makanan yang tahan lama seperti biskut
* Sejumlah wang tunai
* Arahan tabungan
* Korek api
* Lilin
* Helmet
* Pakaian dalam
* Barang-barang berharga yang harus dibawa di saat keadaan kecemasan4. Mengencangkan perabot yang mudah roboh (seperti almari pakaian) dengan langit-langit atau dinding dengan menggunakan logam berbentuk siku atau skru agar tidak mudah roboh di saat terjadi gempa bumi.5. Mencegah kaca jendela atau kaca almari pakaian agar tidak pecah berantakan di saat gempa bumi dengan memilih kaca yang kalau pecah tidak berselerak dan melukai orang (Safety Glass) atau dengan menempelkan kaca film.6. Mencari tahu lokasi tempat pemindahan dan rumah sakit yang berdekatan. Jikakerajaan tempatan tidak mempunyai tempat pemindahan, pastikan anda tidak pergi ketempat yang lebih rendah atau tempat yang dekat dengan pinggir laut / sungai untukmengelakkan TsunamiKetika Terjadi Gempa

1. Matikan api dapur jika anda sedang memasak. Matikan juga alat-alat elektronik yangboleh menyebabkan timbulnya api. Jika berlaku kebakaran di dapur, akan padamkanapi dengan menggunakan alat pemadam api. Jika tidak mempunyai pemadam apigunakan pasir atau karung basah.

2. Membuka pintu dan mencari jalan keluar dari rumah atau bangunan.

3. Cari maklumat mengenai gempa bumi yang terjadi lewat televisyen atau radio.

4. Utamakan keselamatan terlebih dahulu, jika berlaku kerosakan pada tempat andaberada, segeralah berpindah ke tempat pelarian berdekatan.

5. Tetap tenang dan tidak terburu-buru keluar dari rumah atau bangunan. Tunggu sampai gempa mereda, dan sesudah agak tenang, turun tas ransel berisi barang-barang keperluan kecemasan dan keluar dari rumah / bangunan menuju ke tanah kosong sambil melindungi kepala dengan helm atau barang-barang yang boleh digunakan untuk melindungi kepala.

6. Jika anda harus berjalan di tengah-tengah jalan raya, berhati-hatilah terhadap papan reklame yang jatuh, tiang elektrik yang tiba-tiba roboh, kabel elektrik, pecahan kaca,dan benda-benda yang jatuh dari atas bangunan.

7. Pastikan tidak ada ahli keluarga yang tertinggal pada saat pergi ke tempatpemindahan. Jika boleh ajaklah tetangga dekat anda untuk pergi bersama-sama.

8. Jika gempa bumi terjadi pada saat anda sedang memandu kenderaan, jangan sekali-kali mengerem dengan mendadak atau menggunakan rem kecemasan. Kurangkan kelajuan secara berperingkat dan hentikan kenderaan anda di bahu jalan.Jangan berhenti di dekat stesen minyak, di bawah kabel voltan tinggi, atau di bawah jambatan penyeberangan.TINDAKAN KITA SAAT TERJADI GEMPA  BUMI
Jika gempabumi melanda secara tiba-tiba, berikut ini 10 petunjuk yang dapat dijadikan pegangan di mana-mana anda berada.


DI DALAM RUMAH
Getaran akan terasa beberapa saat. Selama jangka waktu itu, anda harus mengupayakan keselamatan diri anda dan keluarga anda. Masuklah ke bawah meja untuk melindungi tubuh anda dari jatuhan benda-benda. Jika anda tidak mempunyai meja, lindungi kepala anda dengan bantal. Jika anda sedang menyalakan dapur maka matikan segera untuk mencegah terjadinya kebakaran.DI LUAR RUMAH

Lindungi kepala anda dan elakkan benda-benda berbahaya. Di daerah pejabat atau kawasan industri, bahaya boleh muncul dari jatuhnya kaca-kaca dan papan-papan reklame. Lindungi kepala anda dengan menggunakan tangan, tas atau apa-apa yang anda bawa.DI MALL PUSAT MEMBELI BELAH
Jangan menyebabkan kepanikan atau korban dari kepanikan. Ikuti semua arahan dari pegawai atau pegawai keselamatan.DI DALAM LIFT
Jangan gunakan lif saat terjadi gempabumi atau kebakaran. Jika anda merasakan getaran gempabumi saat berada di dalam lif, maka tekanlah semua butang. Ketika lif berhenti, keluarlah, lihat keselamatan dan mengungsilah. Jika anda terjebak dalam lif, hubungi pengurus bangunan dengan menggunakan interphone jika ada.DI DALAM KERETA API
Berpeganganlah dengan erat pada tiang sehingga anda tidak akan terjatuh seandainya kereta dihentikan secara mendadak. Bersikap tenanglah mengikuti penjelasan dari pegawai kereta. Salah mengerti terhadap maklumat pegawai kereta atau stesen akan mengakibatkan kepanikan.DI DALAM KERETA
Saat terjadi gempabumi besar, anda akan merasa seakan-akan roda kereta anda gundul. Anda akan kehilangan kawalan terhadap kereta dan susah mengendalikannya.Jauhi persimpangan, pinggirkan mobil anda di kiri jalan dan berhentilah. Ikut arahan dari radio kereta. Jika harus berpindah maka keluarlah dari kereta, biarkan kereta tak berkunci.DI GUNUNG / PANTAI
Ada kemungkinan lonsor terjadi dari atas gunung. Menjauhlah terus ke tempat yang selamat. Di pesisir pantai, bahayanya datang dari tsunami. Jika anda merasakan getaran dan tanda-tanda tsunami tampak, cepatlah berpindah ke dataran yang tinggi.BERI PERTOLONGAN
Sudah dapat diramalkan bahawa banyak orang akan cedera saat terjadi gempabumi besar. Kerana petugas kesihatan dari rumah-rumah sakit akan mengalami kesulitan datang ke tempat kejadian maka bersiaplah memberikan pertolongan pertama kepada orang-orang berada di sekitar anda.EVAKUASI
Tempat-tempat pelarian biasanya telah ditetapkan oleh pemerintah daerah.Pengungsian perlu dilakukan jika kebakaran meluas akibat gempabumi. Pada prinsipnya, pemindahan dilakukan dengan berjalan kaki di bawah kawalan pegawai polis atau agensi kerajaan. Bawalah barang-barang secukupnya.DENGARKAN MAKLUMAT
Saat gempabumi besar terjadi, masyarakat terpukul kejiwaannya. Untuk mengelakkan panik, adalah penting sekali setiap orang bersikap tenang dan bertindaklah sesuai dengan maklumat yang benar. Anda boleh mendapatkan maklumat yang benar dari pihak berkuasa, polis, atau pegawai keselamatan. Jangan bertindak kerana maklumat yang tidak jelas.


Kerosakan akibat gempa yang melanda
Kobe , Jepun pada tahun 1978
Peristiwa Berkaitan

Beberapa gempa yang terjadi antara tahun 1993 hingga 2006 dikaitkan dengan munculnya formasi awan ini sebagai tanda-tanda.Di Jepun tepatnya di Kobe, lapan harisebelum terjadi gempa dahsyat pada tahun 1995, ditandai dengan kemunculan awan seperti itu. Awan serupa juga muncul sehari sebelum terjadinya gempa di Kagoshima tahun 1993. Bahkan gempa di Niigata tahun 2004 terjadi cuma empat jam selepas kemunculan awan aneh seperti itu. Hal yang sama juga berlaku di Kuala Lumpur pada tahun 2006, awan seperti itu muncul beberapa saat sebelum terjadi gempa dahsyat.

China bahkan sudah membicarakan tanda alam tersebut tahun 1622, tepatnya 25 Oktober, di mana terjadi gempa bumi besar 7 skala Richter di Guyuan, Wilayah Ningxia, China barat. Masyarakat China barat pada waktu itu melihat ada awan aneh sebelum gempa, Tahun 1978, sehari sebelum gempa Kanto di Jepun, Wali Kota Kyoto Kagida melihat awan aneh. Ia mengaitkan gempa dengan awan tersebut. Fenomena itulalu disebut Kagida Cloud atau Awan Kagida, yang menganggarkan sumber gempa di titik paling tengah awan gempa. Namun, tahun 1985 pendapatnya dibantah. Sumber gempa diduga di titik terus terjadinya pembentukan awan. Satelit IndoEx memperlihatkan rakaman-rakaman fenomena gempa diiringi awan. Pada 20 Disember2003, langit sekitar Bam, Iran, muncul awan memanjang. Empat hari kemudian terjadi gempa 6.8 SR. Pada 17 Januari 1994 muncul awan seperti asap roket di sekitar Northride,  Amerika Syarikat. Sehari kemudian terjadi gempa. Pada 13 Februari 1994 muncul awan berbentuk gelombang di Northride dan 20 Mac 1994 ada gempa bumi besar. Pada 31 Ogos 1994 ada awan bentuk bulu ayam di Northern California, AmerikaSyarikat. Pada 1 September 1994 terjadi gempa di daerah itu. Awan seperti sinar terjadi di kawasan Joshua Tree, Amerika Syarikat, 22 Julai 1996, dan 23 hari kemudian terjadi gempa.


No comments:

Post a Comment